Параграф22 Daily

§22 Новини

АЕЖ видя притеснителни дефицити в системата на МВР след задържането на двамата журналисти

Случаят със задържаните журналисти Димитър Стоянов от българския сайт Бивол и Атила Биро от румънския Rise Project показа притеснителни дефицити в системата на Министерството на вътрешните работи (МВР). Това посочи Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). ”Изглежда МВР не разполага с процедури, които да следва, когато става дума за журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения. Разследващата журналистика играе изключително важна роля в налагането на върховенството на закона в едно демократично общество и правоохранителните органи би трябвало да оказват пълно съдействие на журналистите, а не да ги възпрепятстват. В случая въпреки че са се задействали по сигнал, подаден от журналистите, МВР всъщност задържа самите тях”.

<!-- /1001631/bloombergtv.bg/blm_in-article_inner -->

"Фактът, че до сутринта след задържането главният секретар на МВР Младен Маринов (номиниран за следващ вътрешен министър) не беше уведомен от подчинените си говори за сериозно подценяване на казуса и за непознаване на деликатността на ограниченията, които полицията би могла да налага на журналисти", се казва още в изявлението на Асоциацията.

АБЖ определя като “интересен” фактът, че случаят е добил гласност значително по-бързо в Ръмъния, отколкото в България, тъй като разследването, заради което двамата журналисти са били в Радомир, засяга предполагаеми злоупотреби в България. В четвъртък Димитър Стоянов от „Биволъ” и Атила Биро от Rise Project бяха задържани от полицията в Радомир по време на разследване.

Журналистите получили сигнал, че строителна фирма ще изгаря документи, уличаващи я в двойно счетоводство и корупционни практики, свързани с европейски фондове. Стоянов и Биро отишли на мястото, за което била подадена информацията. Малко след това обаче полицията в Радомир ги задържа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във