Параграф22 Daily

§22 Новини

Агенцията по вписванията ще работи извънредно в събота

Гишетата на агенцията в София ще бъдат отворени за клиенти и в неделя - 31 март, отново от 9:00 до 15:30 ч. Така институцията цели да улесни подаването в срок на декларациите по чл.38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството. Законовият срок за подаване на заявленията за липса на дейност на търговци и юридически лица с нестопанска цел е от 01.01 до 31.03.2019 г.

Агенцията по вписванията припомня, че освен на гише, документите могат да се подават и онлайн на сайта на Търговския регистър и регистъра на юридически лица с нестопанска цел (ТРРЮЛНЦ) - www.brra.bg. Според статистика на институцията се наблюдава тенденция на нарастващ брой подавани заявления с електронен подпис, уточнява Дарик.

До момента в Агенцията по вписванията са постъпили около 100 000 декларации, т.е. 50% от общия брой, които се очаква да бъдат внесени. От тях около половината са подадени на гише, а останалата половина - по електронен път. На база подадените заявления от миналата година се очаква в следващите 8 дни да бъдат внесени над 75 000 заявления.

„Миналата година в системата на Търговския регистър бяха извършени действия по обновяване и модернизиране, което увеличи с осем пъти капацитета й на работа. Въпреки това, апелирам към търговците и юридическите лица с нестопанска цел да не чакат последните дни, за да внесат декларациите си“, каза Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във