Параграф22 Daily

§22 Новини

Алекси Стратиев: Случаите на подкупване на полицаи намаляват

„Моето убеждение е, че случаите на подкупване на полицаи намаляват, тъй като в системата на МВР се предприеха доста драстични мерки да се ограничи това”, коментира Алекси Стратиев, бивш началник на Пътна полиция,пред bTv, която показва видеоклип който уличи катаджия в искане и получаване на подкуп. „Нещото, което намалява корупцията, това е замяната на хората за контрол с технически средства за контрол. Второто е, че всички пътни полицаи би трябвало да са оборудвани с камери в автомобила, микрофони на ревера и проверката да се извършва в това видеонаблюдение”, пояснява Стратиев.

По думите му заснетият видеоклип показва, че полицаят шантажира момчето, защото говори за „спестени няколко стотин лева” и спиране на автомобила от движение, което не е вярно.„Този човек е водач на автомобил и би трябвало да познава закона, да се присмее на полицая и да го почерпи с лукче, ако има”, коментира Стратиев.

Според бившия началник на Пътна полиция полицаят от видеоклипа по всяка вероятност ще бъде отстранен от работа, но момчето ще остане без наказание.

Според Стратиев процесът на противодействие на корупцията е двупосочен – към служителите на реда и към всички останали. „Хората трябва да разберат, че не това е решението на какъвто и да било проблем”, коментира той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във