Параграф22 Daily

§22 Новини

Американското правителство, засегнатите щати и Бритиш петролиъм сключиха споразумение за петролния разлив в Мексиканския залив

Петролната компания Би Пи (Бритиш петролиъм) финализира споразумение за 20,8 милиарда долара с американското правителство и щатите по крайбрежието на Мексиканския залив за уреждане на претенциите във връзка с петролния разлив от 2010 г., съобщиха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Правосъдното министерство на САЩ заяви, че това е най-голямата сделка с отделна компания в неговата история. "Това историческо решение е силен и подходящ отговор на най-тежкото екологично бедствие в американската история", каза правосъдната министърка Лорета Линч.  "Би Пи получава наказанието, което заслужава, като същевременно предоставя важно обезщетение за вредите, които причини на околната среда и икономиката на региона на залива", заяви тя.

Над три милиона барела петрол се изляха в морето за 87 дни след експлозията на нефтената платформа "Дийпуотър хърайзън" на 20 април 2010 г., при която загинаха 11 работници. Това беше най-големият крайбрежен петролен разлив в американската история.

Със сделката се финализира договореност, обявена най-напред през юли. Сега остава тя да премине 60-дневен период на публично обсъждане и да бъде одобрена от съда.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във