Параграф22 Daily

§22 Новини

Ангел Джамбазки: Наказателното право да се актуализира заради тероризма и радикалния ислям

Преди дни един от висшите органи на мюсюлманското вероизповедание Съветът на духовните водачи отново повдигна въпроса за прокурор Недялка Попова и остро възрази срещу думите й от март тази година, когато в регионален сайт е нарекла мюсюлманите "военизирана структура, заплаха за националната сигурност". Прокурор Попова е обвинител по две дела за радикален ислям в Пазарджик. Още тогава юристът реагира с мотива, че думите са изопачени, а опасенията й са били свързани единствено с действията на подсъдимите за проповядване на радикален ислям в Пазарджик. Разпространената от Съвета на духовните водачи позиция предизвика реакция от ВМРО.

„Нарочно не подкрепяхме публично прокурора, за да не каже някой, че оказваме политически натиск. Само че върху тази жена се изсипа цялата двулична и лицемерна злоба на антидържавни структури като Хелзинкския комитет, като цялата тази банда ненормалници, които се правят, че не виждат опасността от радикалния ислям и политическия ислям“, заяви пред "Хоризонт" евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Според него прокурор Недялка Попова е била оставена сама да се справя с „идиотски обвинения“ и не е била подкрепена нито от ръководителите си, нито от държавата.

Джамбазки смята, че наказателното право трябва да се осъвремени заради новите предизвикателства, свързани с тероризма и радикалния ислям. В проекта за промени, внесен от Обединените патриоти в парламента, се предлагат текстове, свързани с радикалния ислям, разпространяване на символи на терористични организации, пропаганда на война и събиране на последователи. Запитан откъде идва съпротивата срещу предлаганата актуализация на , Ангел Джамбазки поясни, че това е „малка групичка крайни либерали, които изкарват парите си в неправителствения сектор“.

Всяко вероизповедание трябва да бъде подпомагано от държавата съобразно обществената си тежест, заяви още Джамбазки: „Ние твърдим, че е недопустимо и невъзможно в нито един молитвен храм в България да има хора, които са завършили своето образование или да са получили образование в джихадистки държави и центрове като Саудитска Арабия, като  основните петролни монархии. Ако има духовен проповедник, той трябва да е завършил в България, да се е заклел във вярност пред българската конституция, пред българското знаме. Във Френската република например - демократична държава, пример в света - пред всеки един храм има огромно френско национално знаме, без значение дали е джамия, дали е синагога, дали е будистки храм, дали е някое езическо капище, не е важно. Важното е да заявят лоялност към българската държава“, заключи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във