Параграф22 Daily

§22 Новини

Ани Петрова от Болярово: Няма следи от чумата, стадото ми се увеличава, но живеем от дарения

Няма следи от чумата. Каква е това заболяване, като вече осем месеца няма никакви симптоми? Това каза пред камерата на бТВ фермерът Ани Петрова от Болярово, която успя да запази стадото си въпреки заповедта за евтаназия. Противно на очакванията то дори се увеличава.

Елховският районен съд отмени глобата от 1900 лв. за стопаните от Болярово, които не позволиха на ветеринари да влязат във фермата им. Санкцията бе наложена от БАБХ - Ямбол. Стадото не бе унищожено и вече наброява около 280 глави, а стопаните се съмняват въобще да е имало чума по овцета. В началото на лятото обявиха Болярово за огнище на чума и трябваше да евтаназират животните, но фермерите осуетиха влизането на ветеринарите.

Стопаните казаха, че ще си търсят правата в съда и ще искат да им се изплати субсидията за 2018 г. Засега стадото е затворено и не могат да се продават продукти и месо от овцете. Собственичката на животните Ани Петрова каза, че живеят с парите от пенсията на свекъра й от дарения. Според нея всички институции са против тях. Тя заяви и че от Агенцията по храните не са дошли да вземат втори проби, а стадото се плоди. „Благодаря на хората, които ми привеждат все още пари по сметката! Разчитаме на дарения за фураж, бали“, заяви Ани Петрова.

Първо трябва да спечелим делата и после ще търсим компенсации, добавя Тодор Димитров. „Съмнявам се, че е имало чума. Каква е тази власт? Защо не взеха втори кръвни проби?“, пита той.
„Само губим, след като не можем да продаваме мляко, агнета. Компенсации не знам дали ще искаме, но настояваме парите, които ни дължат за субсидии, да ни се изплатят“, каза Ани.

Докога държавата ще издевателства над нас, пита тя.„Всички институции са срещу нас. Осем месеца вече не са допуснали ветеринарно лице във фермата ни, въпреки че имам нужда от специалист. Има човек, който иска да сключи договор с нас, но не му разрешават“, каза още тя.От областната агенция по храните коментираха, че овцете са изградили имунитет към чумата, но това не означава, че не са били болни, затова стадото е заличено като обект и ще остане затворено.

„Ако административния съд в Сливен реши и отмени моята заповед, остават мерките за огнището на чума. Бяха взети проби и е потвърдено от лаборатория, че има чума. Възможно е животните да са изградили имунитет и стадото да се множи. Стопаните нямат право да изнасят нито продукция, нито живи животни“, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол д-р Николай Георгиев.

Спорът между стопаните и агенцията ще бъде решен на 2 април в съда в Сливен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във