Параграф22 Daily

§22 Новини

Апартаментгейт: Превишава ли правата си Антикорупционната комисия?

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) рискува недопустимо смесване на административно и наказателно производство, коментира Миряна Илчева, експерт в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "Бизнес старт".

Внесените в НС предложения за промени в Закона за противодействие на корупцията от депутатите Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Хамид Хамид (ДПС) целят да дадат правомощия на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да довежда принудително лица, които не са се явили след изпращане на призовка, и да задължава всяка институция да предоставя информация в случай на корупция, отбеляза Миряна Илчева. Това според мнозина е недопустимо смесване между едно административно производство, водено от Комисията, и типично наказателно-процесуални правомощия, присъщи на полицията, поясни гостът. "Според Върховния касационен съд (ВКС) това е форма на задържане. В такъв случай гражданите трябва да имат всички форми на защита. Глобите също целят засилване на правомощията. Трябва се увеличи ефективността на Комисията, вместо да се залага на силови мерки".

Предложението общинските съветници да не подават декларации за имущество ни сблъсква с една некачествена законодателна дейност, подчерта Миряна Илчева. "Най-големите предизвикателства от таова естество са обществените поръчки и инфраструктурните проекти на общинско ниво. Институциите следва да прилагат правомощията си еднакво спрямо всички".

Проверките на КПКОНПИ и НАП са една стъпка към правилната посока, изтъкна Илчева. "Не толкова фактите за евтино закупени апартаменти са смущаващи, колкото съмненията сред обществото, че става въпрос за връзки между големи стопански сектори, какъвто е строителството, и евентуално облагодетелстване на управляващите. "Завладяване на държавата" наричаме връзките между големия бизнес и държавната власт. Оставките са един нужен ход. Върви се към поемане на политическа отговорност", обобщи експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във