Параграф22 Daily

§22 Новини

Арестуваха бившия вътрешен министър на Македония

Бившият министър на вътрешните работи на Македония Митко Чавков е задържан във вторник вечерта заради опасения, че може да избяга. В момента той се намира в следствения арест в Шутка, съобщиха от прокуратурата. Чавков бе сред приближените на избягалия в Унгария бивш премиер Никола Груевски. Той заемаше поста вътрешен министър от май до ноември 2015 г. и от май до септември 2016 г. От април 2012 г. до май 2013 г. Чавков беше ръководител на Централната полицейска служба, а от май 2013 г. до май 2015 г. бе директор на Бюрото за обществена сигурност към МВР.

В момента той е обвиняем по делото за опит за насилствена смяна на конституционния ред като умишлено е допуснал нахлуване на тълпи в парламента на 27 април 2017 г. по време на "Кървавия четвъртък". Тогава бяха пребити над 100 души, включително и сегашният премиер Зоран Заев.

След няколко дни се очаква Митко Чавков да получи и първата си ефективна присъда по това дело, съобщава БГНЕС. Според македонските медии Чавков възнамерявал да избяга на Халкидики, където има вила. До вчера той бе на свобода срещу гаранция от 600 000 евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във