Параграф22 Daily

§22 Новини

Арестуваха каналджии, помогнали за бягството от затвора на Шатката и Мартинез

Петима мъже от София и Петрич са участвали в превеждането на хора през държавната граница. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция”. Престъпната група е помогнала на двамата избягали затворници – Николай Николов - Шатката и Хосе Мартинез, да напуснат страната. Вчера на територията на София и Петрич е проведена съвместна полицейска операция с участието на служители от ГД ’’Гранична полиция’’, ГД ’’Национална полиция’’, РДГП - Смолян, и ГПУ - Петрич, под ръководството на Специализираната прокуратура.

В хода на работата по досъдебно производство на ГПУ - Петрич, е установена организирана престъпна група. Тя е била създадена за превеждане през държавната граница на групи и отделни лица.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура за 72 часа са задържани и привлечени в качеството на обвиняеми петима мъже: И.Г. и Г.В. от София и Б. А, Т.М. и П.М от Петрич. Те са съпричастни в превеждането през границата с Гърция на избягалите на 30.04.2014 г. от Софийския затвор Н. Н. на 48 г. от Перник с прякор Шатката и гватемалския гражданин Х. М на 49 г. Н.Н. е бил осъден за убийство, а Х. М. – обвиняем за участие във въоръжен грабеж. И в момента двамата се издирват от Интерпол.

С разрешение на съдия от Специализирания наказателен съд са извършени претърсване на жилища и автомобили, както и лични обиски на участниците в организираната престъпна група. Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, един брой боеприпас, за който е назначена експертиза, метално устройство, наподобяващо заглушител.

Продължава работата по изясняването на престъпната дейност на петимата задържани.

Припомняме, че бегълците от Софийския затвор Николай Николов - Шатката и Хосе Мартинез са се вдъхновили от опита при конвоирането на сочения за кокаинов крал Евелин Банев - Брендо. Двамата пандизчии и техните помагачи добре са преценили обстоятелствата, при които на 18 март Банев бе пуснат от затвора и съпроводен до дома му в столичния кв. „Бояна” с линейка. По подобна схема и на 30 април 2014-а в двора на затвора е влязъл "служебен" автомобил "Опел" със син буркан и затъмнени стъкла. Шофьорът вътре е бил с униформа и е размахал служебна карта. Пазачът на бариерата изобщо не се е усъмнил и е допуснал, че влиза негов колега. Единственото, което е направил, е да запише регистрационния номер на колата.

"Патрулката", извела Шатката и Хосе от затвора, се оказа с подменени табели. Опелът е паркирал на място, където няма камери за видеоконтрол и е останал незабелязан. Това е в зоната, която е точно под служебните кабинети на служителите от администрацията на Софийския затвор./

Facebook logo
Бъдете с нас и във