Параграф22 Daily

§22 Новини

Архимандрит Дионисий: Идеята за Великденската заря беше моя, струваше 2 000 лв.

Идеята за зарята на Великден беше моя. До последно не се знаеше дали ще има кой да финансира идеята, но на Велики четвъртък мой приятел потвърди, че ще поеме разходите. Цялата заря струваше около 2000 лв. Това заяви предстоятелят на храм "Св. Александър Невски” архимандрит Дионисий в студиото на „Тази сутрин” в отговор на отправените критики, че зарята в нощта на Възкресение, изстреляна над "Св. Александър Невски” не е била уместна.

По думите му председателят на Светия Синод е знаел за идеята за заря и гвардейски почести и я е одобрил.

„Мислите ли, че може да Негово светейшество да участва в мероприятие и да не е известен за детайлите”, запита реторично Дионисий.

Предстоятелят на храм "Св. Александър Невски” подчерта, че не е съгласен с обвиненията, че зарята и гвардейските почести не са били подходящи за отбелязването на Христовото възкресение.

„Смисълът на целия пост е в смирението, особено Страстната седмица. Моментът на възкресението Христово е моментът, в който почти се сливане с вечността”, заяви той.

По думите на архимандрита доскоро и благодатният огън не е бил познат у нас, но вече „го посрещаме и ще продължим да го правим, дори на някого да не му харесва”.

Той изтъкна, че подобни практики съществуват в целия православен свят. „Вчера обсъждахме това и с Негово светейшество, когато той ми каза, че това е типично за нас хората да отричаме всеки прогрес, включително и на тази светлина”, заяви архимандрит Дионисий. „След петвековно робство, схизма, комунизъм и разкол, мисля, че е време да опознаем и тази традиция”, допълни той.

Според Дионисий досега на патриаршия храм „Св. Александър Невски” му е липсвала финансова дисциплина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във