Параграф22 Daily

§22 Новини

Атанас Чобанов: Вълкът, влязъл в кошарата, е срещнал широко отворена врата в НАП

„Не става въпрос толкова за количеството, колкото до качеството на данните, изтекли от системата на НАП, защото кибератаката засяга много и различни хора. Това е информация, която може да бъде използвана за най-различни цели“. Това каза пред БНР Атанас Чобанов от сайта „Биволъ“. „Който и да е вълкът, влязъл в кошарата, той е срещнал една широко отворена врата. Системи, които струват милиони, може би финансирани най-вероятно с европари, имат пробойни, през които може да влезе и един начинаещ хакер“, допълни Чобанов в предаването „12+4“.

Според него проблем е, че паролите на хората от НАП са много уязвими: „Трябва всички служители да си сменят паролите. Не вярвам това да е съзнателно, а е по-скоро от мързел и мърлявщина“.

Атанас Чобанов подчерта, че характерното в случая е, че от изтеклата информация се виждат файлове, групирани в папки с имена на служители.  „Трябва ДАНС да влезе там и да пита тези хора защо са правили тези компилации, с каква цел – лична или служебна“.

По думите на Чобанов държавата трябва да даде възможност на гражданите да проверят дали личните им данни са изтекли, за да могат да потърсят и да защитят правата си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във