Параграф22 Daily

§22 Новини

Атанас Мерджанов за Бъчварова: Идвате само за да ни съобщите, че ще похарчите още 60 млн. за тел. 112

„Донесохте от 9 кладенеца вода само и само, за да обясните, че е необходимо ново задание, нова обществена поръчка и нови 50-60 млн. лв.  за телефон 112”. Това заяви зам.-председателят на БСП Атанас Мерджанов по време на парламентарен контрол към министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Той подчерта, че няма обяснение фактът, че преди една година е проведена обществена поръчка и е спечелен конкурс, но е забавено подписването на договора със съответната фирма.

„Тогава започват големите проблеми, защото започва да се поддържа не от специалистите във фирмата, която заради липсата на договор отказва да изпълнява задълженията си, а от специалистите в МВР”, коментира народният представител.

„Съгласни сме, че развитието предполага нови модели хардуер, софтуер, но системата не работи. Има над 100 случаи, фиксирани за забавена реакция и за отказ при сигнали на бедстващи граждани”, подчерта Мерджанов. Според него няма никакво основание за липсата на реакция повече от една година и подценяването на този проблем.

„Законопроектът, който ние внесохме, само осветли неработещата система на телефон 112. Тези проблеми започнаха, когато беше развалено Министерството на бедствията и авариите и цялата система беше прехвърлена на МВР”, каза още Атанас Мерджанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във