Параграф22 Daily

§22 Новини

Автоинструкторите против симулаторите, вдигат курсовете с 300 лв

Предстои рязък скок на цената на шофьорските курсове. В сряда ще бъде гласувано задължителните часове по кормуване за бъдещите шофьори да се увеличат от 31 на 45. Бизнесът вече пресмята, че това вероятно ще доведе до поскъпване на обучението с 300 лева, съобщава Нова телевизия.

Промените са на Министерството на образованието. В сряда те ще бъдат гласувани окончателно от работна група. За да влязат в сила е нужен само подпис на
образователния министър. Реалната промяна ще се случи от края на август или в началото на септември, когато ще се промени и цената на курса.

Целта на увеличаването на часовете е да се гарантира по-добро обучение на бъдещите шофьори и по-малко инциденти на пътя. С тази цел на следващ етап се
предвижда и въвеждането на симулатор за практическите занятия на кандидат-водачите.

Повече кормуване и по-малко обучение на теория - това предвиждат промените. "Ще бъдат включени по-голям брой часове за шофиране в извънградски условия. Времето за шофиране по магистрала също ще се увеличи. Ще има задължително шофиране през нощта, както и в трафик", каза председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

Цената на обучението обаче със сигурност ще скочи. Ако в момента се заплаща между 650 и 800 лева, след промяната сумата щескочи с между 250 и 300 лева. На следващ етап от промените, в курсовете вероятно ще влязат и симулаторите за кандидат-водачите."Симулаторите са навлезли в почти целия Европейски съюз преди повече от 10години и са се наложили като успешен модел за обучение", коментира Богдан Милчевот Института за пътна безопасност.

Автоинструктори се обявиха против въвеждането на симулатори при обучението на шофьори, което ще бъде прието в сряда. „Готови сме да излезем на протест. Смятам, че премиерът няма да допусне това да се случи”, заяви в ефира на „Здравей, България” автоинструкторът Красимир Георгиев. По думите му, ако се въведе този симулатор, шофьорските курсове ще поскъпнат.

Според автоинструкторите симулаторът няма нищо общо с реалното каране на мотор. „Той по-скоро може да даде една обща култура на човек, който въобще не се е качвал на мотоциклет. Обучението в градска среда е много по-качествено”, каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във