Параграф22 Daily

§22 Новини

Автомобилен експерт: Няма почти никаква събираемост на глоби от чужденци

Няма почти никаква събираемост на глоби от чуждестранни граждани, каза Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисити. Според нея е важно да се въведат готвените промени за увеличаване двойно размера на глобите, ако не се платят в срок. Експертът по пътна безопасност Любка Маринова също подкрепя промените. Тя открои, че 60 % от глобите се събират, а тези, които не плащат, няма как да не го направят, сочи БНТ.

Според Любка Маринова, експерт по пътна безопасност, "едно добро решение е това да скачат двойно неплатени в срок актове и фишове. В други страни има и намаление с 50%, ако се плати в рамките на две седмици и има санкции, ако се случи закъснение. Има над милион 150 акта и фиша съставени. Има добра наказателна дейност Пътна полиция, те се събират. Давността е около 5 години, така че и неплатените ще се съберат".

Според Бодаренко е много важно да има събирамест от чуждите граждани, което може да стане само ако се въведе елeктронно фишовете и актовете и на границата се събират. "Предложението е за чужди граждани, които са глобени и подкрепяме това предложение на Национална служба полиция, ще бъде изградена единна система, и ще се знае кой и за какво е извършил нарушение и на границата чужденецът ще трябва на границата да плати глобата".

Тя открои, че законодателството за електронните фишове е 70% по-малко, ако не се плати, гражданинът плаща пълния размер или повече от наказанието. "Ще влязат лизингови и рентакар, както и служебните автомобили, понеже там е по-трудно да се намери и реши кой да плати. От чужди граждани няма събираемост почти никаква, затова трябва промяна".

Според Бондаренко всички наказания трябва да се качат в електронен вид на сайтовете на поделенията на МВР, където живее водачът и да се счита, че след публично обявяване да се счита за връчен актът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във