Параграф22 Daily

§22 Новини

Баба се бори за жилище, изгубено заради заем от 750 евро

Възрастна благоевградчанка вкара в съда сделка с апартамент, минал през двама купувачи, сред които и бившият зам.-кмет Антоанета Робева. 71-годишната Николина Поповска води дело в Районен съд-Благоевград да си върне обратно жилището в кв. „Еленово”, което загубила, след като взела назаем 750 евро от Димитър Сукалински преди 6 години. Парите били нужни спешно на двамата й синове, за да платят месечни вноски по кредитите, които имали.

На 14 октомври 2009 г. Поповска подписала пълномощно на Сукалински, че може да се разпорежда с апартамента като гаранция за коректно връщане на заема, което било заверено при нотариус. Съгласно договорката тя започнала да връща по 200 лв. на месец, като в сумата влизала главница и лихви. Цялата й пенсия отивала за кредита, като за да се изхранва, работела в църквата в кв. „Струмско” и разчитала на синовете, пише „Струма”.

През 2010 г. снаха й претърпяла онкологична операция и длъжницата пропуснала да плати две вноски, тъй като били нужни пари за лечение. Димитър Сукалински казал на сина й, че е продал апартамента, защото спрели да погасяват заема, и обяснил, че е наложил наказателни лихви. След това поискал 10 000 лв., за да си откупят жилището си, и те започнали да търсят пари. Месец след това обаче той заявил, че този вариант отпада и в срок от 20 дни трябва да напуснат апартамента, защото е намерил купувач. Справка в Службата по вписванията показва, че Димитър Сукалински е продал апартамента не след като спрели да плащат вноските, а на 15 декември 2009 г., два месеца след като било подписано пълномощното. Жилището било закупено за 21 000 лв. от Силвия Петрова, жената, с която живеел на семейни начала и имали две деца. Като разбрала за сделката, Поповска завела дело в съда с искане да бъде обявено за нищожно пълномощното, което дало право на Сукалински да се разпорежда с жилището.

Междувременно, докато се разменяли книжата по делото, Силвия Петрова продала апартамента на Антоанета Робева и договорът по сделката от 29 април 2011 г. е заверен от нотариус. Районен съд-Благоевград прогласил пълномощното за нищожно с решение на 2 март 2012 г., което влязло в сила на 29 юли 2013 г. Тогава Николина Поповска решила да си потърси по съдебен път жилището с мотива, че след като пълномощното е нищожно, то и сделката с продажбата на жилището е нищожна. Тя завела дело срещу Димитър Сукалински, Силвия Петрова и Антоанета Робева с едно основно искане – да бъде призната за собственик на апартамента. Делото е заведено през 2014 г., но към този момент не може да стартира, тъй като тримата ответници са трудно откриваеми на адресите, които са посочили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във