Параграф22 Daily

§22 Новини

Барбекюто и шишчетата на грил са не по-малко вредни от цигарите

Барбекюто и грил шишчетата увреждат тялото не по-малко от цигарите, твърдят учени. Постоянното печене или готвене на храна на открит огън или на въглища увеличава вероятността от развитие на пневмония, астма и други белодробни заболявания с 40-60%, което ги прави не по-малко опасни от цигарите. Това заключение бе направено от екип лекари, сочи Нова Тв.

Димът от открити огнища, както и дървесни и въглищни пещи, съдържа голям брой канцерогени, въглероден окис и редица други вещества, които имат много негативен ефект върху човешкия живот. Дори и краткият контакт с огъня повишава концентрацията на канцерогените в кръвта 2,5-5 пъти, което значително увеличава вероятността от рак.

Според настоящите оценки на Международната агенция по енергетика почти 40% от домакинствата в Китай и в няколко други развиващи се страни по света продължават да използват дърва и въглища за готвене и отопление на домовете си.

Най-тежкото въздействие върху човешкото здраве оказват дървата за огрев - средно увеличават вероятността от развитие на белодробно заболяване с 37%, а въглищата - с 22%. Липсата на нормален димоотвод увеличава тези шансове с още 7%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във