Параграф22 Daily

§22 Новини

Биволъ: Офшорка на Васил Божков e подизпълнител на тотото в Молдова

S 250 f3fab489 86c3 403a 8802 0e1ba1e78e56
S 250 e3fc9860 aa1d 46f7 89e0 70ed1bc798f3

Васил Божков – Черепа вече е водещ играч и в тото пазара на Република Молдова – негов човек ръководи водещата фирма-подпизпълнител на „Национална Лотария” на страната. Става дума за българския гражданин Пламен Стефанов Миланов, който от 18 години живее в Кишинев.

Българо-молдовският предприемач ръководи най-големия подизпълнител на „Национална лотария” на Република Молдова (НЛМ) през регистрирана в Дубай фирма. Същевременно шоуто на лотарията се излъчва всяка неделя по телевизията на реалния властелин на Молдова – олигарх и председател на Демократичната партия (ДПМ) Владимир Плахотнюк.

Статията за българина бе на корицата (виж снимката) на авторитетния вестник за разследваща журналистика Ziarul de Garda (ZdG), като на нея е изобразен босът на Миланов – Васил Крумов Божков, известен в ъндърграунда като “Черепа”. Разследването е озаглавено “Бизнесът “Лотария” и е дело на молдовския вестник Ziarul de Garda.

Според изданието, в момента Миланов е подсъдим в Молдова по дело „за изготвяне, притежание, разпространение или използване на фалшифицирани официални документи, печати или бланки”.  Миланов също така се съди с някои от бившите си съдружници в Молдова. Както писа Биволъ наскоро в материала „Огнян Донев и Радосвет Радев купуват банка „гнила ябълка” в Молдова” за придобиването на втората по големина банка в страната Moldindconbank (MICB) от българската „Доверие – обединен холдинг” АД, същият българин Пламен Миланов ръководи в Кишинев дъщерната фирма на Sophaprma – Sopharmacy MC.

ZdG след това разкри, че офисът на Sopharmacy MC има юридически адрес в сградата, която е собственост на депутата от управляващата ДПМ Владимир Андронаки (на парламентарните избори от 24 февруари 2019 г. той е преизбран за член на Парламента на Молдова), с който Пламен Миланов поддържа приятелски отношения. По думите му „това е само една от сградите”, в които ръководените от него компании работят в молдовската столица. Отрича депутатът да е свързан с държавните поръчки на молдовското тото: „Няма информация за връзката на този господин със сделките, които споменавате”. Пламен Миланов отрича и да е въвлечен в сделката на „Доверие” за MICB. „Не разполагам с информация относно състава на акционерите на „Доверие – обединен холдинг” АД. Направете си справка в българския регистър!”.

В материала за MICB «Биволъ” за пръв път спомена името на Миланов. Става дума за сделката от април 2017 г., когато Sopharma, в която Огнян Донев е основен акционер, успя да купи в Молдова контролния пакет акции от 51% на верига от 10 аптеки (под бранда Farmacia Ta) от местната RAP Pharma International. Сделката е била одобрена от местния регулатор – Съвета по конкуренцията на Република Молдова.

Веригата от аптеки държеше към онзи момент около 3% от пазарния дял в търговията с медикаменти на дребно в Молдова. Както писа тогава молдовската агенция Mold Street, създадената през 2004 г. компания RAP Pharma International също е имала акционери от България.

Става дума за фирма „Mолфарм“ ООД (‘Molfarm’ OOD), която е контролирана от Пламен Миланов. Неговата фирма е държала 80% в RAP Pharma International, а другите 20% са били на молдовеца Виктор Алергуш. През 2014 г. RAP Pharma International е изградила верига от 10 аптеки, след като е получила съответен лиценз за търговия с медикаменти на дребно. А през 2017 г. контролният пакет от 51% е купен от българската Sopharma Pharmaceuticals.

Справка на Биволъ в Търговския регистър показа, че, “Молфарм“ ООД наистина е била регистрирана в българската столица от Пламен Стефанов Миланов през 2014 г.: София 1330, на адрес: р-н „Красна поляна“, бул. „Възкресение“, No.5. Уставният капитал е 20 000 лв. Като „Предмет на дейност“ е посочено: „Търговия на едро в страната и чужбина с лекарствени продукти, фармацевтични изделия, медицински изделия, консумативи, козметика и други, търговско посредничество и представителство, консултантска дейност, както и всяка друга търговска дейност, която не е забранена от закона“. На същия адрес Пламен Миланов има регистрирани още две дружества – „Хоспис Вяра и Надежда“ ЕООД (2013 г.) с „Предмет на дейност“, които са с подобен предмет на дейност. Третата фирма на Миланов също има връзка с Молдова. През 2008 г., на същия адрес в „Красна поляна“, той регистрира фирма „Фърст Къмпани“ ООД в съдружие с молдовеца Руслан Павлович Ротар. Учредителният капитал е 5 000 лв. Като „основна икономическа дейност от КИД“ е посочено: „Търговия на едро и дребно с фармац.; мед. и ортопед. изделия“.

В интервю по имейл за ZdG, Миланов твърди, че Sopharma няма статут на съучредител на Sopharmacy MC: „Не са ви информирали правилно. Тази информация е публично достъпна”. „В Sopharma аз не изпълнявам никаква роля. Аз съм директор в RAP PHARMA INTERNATIONAL, в която 51% са собственост на Sopharma AD”. Според ZdG тази компания на Пламен Миланов за две години е получила държавни поръчки за лекарства за над 10 млн молдовски леи (MDL) или около € 0,5 млн.

Договорът с Агенцията за публична собственост на Република Молдова е подписан през май 2018 г. с фирма NGM Company, която бе основана само предишния месец (12 април 2018 г.) от регистрираната в Дубай NGM SPC LIMITED. Договорът за ПЧП бе подписан от управителя Пламен Стефанов Миланов. Изпълнителният директор на НЛМ Николай Санду твърди, че решението за излъчване на тв шоуто „Национална лотария” в шоуто Prime TV на медиахолдинга на Влад Плахотнюк не се е взело от неговата институция, а от частния ѝ партньор.

В борда на българската “Национална лотария” АД пак е Васил Крумов Божков „Компанията решава. Така е предвидено в договора. Ние не се месим. Те проведоха изследване, анализираха си и пуснаха шоуто”, коментира чиновникът пред ZdG. Самият Миланов твърди, че Prime TV е избрано заради най-важния за продуцентите критерий – популярността му.„Всички рейтинги и независими допитвания, които провеждаха организаторите, показаха, че тази телевизия е най-популярната в Молдова и е най-гледаната от аудиторията!”, коментира българинът пред ZdG.

Компанията NGM SPC Limited е регистрирана на 18 февруари 2018 г. в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Според ZdG Владимир Плахотнюк е посочил в последната си данъчна декларация компания с офис в Дубай, като юридическият адрес на пуснатата наскоро в Молдова програма „Гражданство срещу инвестиции” също е в столицата на ОАЕ.

Биволъ потвърди информацията чрез сайта на Международния финансов център на Дубай (Dubai International Financial Centre – www.difc.ae), според който подизпълнителят на молдовското тото NGM SPC Limited е със само $10 хил. капитал. Компанията има трима директори. Става дума за: Стефани Амабао, Джедрек Жовелланос и Пламен Стефанов Миланов. Съучредителите явно са българските компании National Lottery AD и New Games AD. И двете компании са собственост на Васил Божков – Черепа (виж снимка).

Facebook logo
Бъдете с нас и във