Параграф22 Daily

§22 Новини

Бивш британски премиер: Пентагонът подведе Великобритания за войната в Ирак

Гордън Браун, който по време на събитията беше министър на финансите твърди, че тогавашния премиер Тони Блеър е използвал тезата, че Ирак притежава оръжия за масово поразяване, за да отстоява нуждата от присъединяването на Великобритания към военните действия. Американското министерство на отбраната е знаело, че Саддам Хюсеин няма такива оръжия, но е не е информирало за това Великобритания, твърди Гордън Браун, сочи БНР.

В рамките на това обвинение, бившият премиер заявява, че тайният доклад на американското разузнаване за Ирак никога не е бил предоставян на Великобритания и че, ако това бе станало, събитията е нямало да се развият по този начин. Гордан Браун допълва, че показанията, които дава, никога не са били обект на разследването на „комисията Чилкът“, която заключи, че Великобритания е избрала да се присъедини към инвазията в Ирак преди да са били изчерпани всички мирни опции за разоръжаване.

Политическите наблюдатели посочват, че намесата на Браун в случая, ще поднови дебата за британското решение за присъединяване към предвожданото от американците нахлуване в Ирак през 2003 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във