Параграф22 Daily

§22 Новини

Бивш кмет на Хасково получи 2 години условно за унищожаване на културна ценност

Бившият кмет на Хасково в продължение на 4 мандата Георги Иванов бе признат за виновен в унищожаване на културна ценност от 3-членен състав на Окръжен съд - Хасково. Той постанови наказание от 2 години условно с 3,5 години изпитателен срок и 3000 лева глоба. Освен това съдът му забранява да заема държавна или обществена длъжност в следващите 3 години.

Иванов бе подсъдим за разрушаването на сградата на бившия хасковски затвор. Като градоначалник на 14 май 2015 година той издал заповедта за премахване на обекта на площ 417 квадратни метра. Имотът обаче е бил признат за паметник на културата с историческо значение и статут на културна ценност.

Иванов отказа коментар след края на процеса. Ще обжалваме, разбира се, каза адвокатът му Константин Симеонов. Удовлетворени сме от присъдата. Имаме време да мислим дали да я протестираме, коментира единият от държавните обвинители, окръжният прокурор Иван Стоянов.

По-рано в пледоарията прокуратурата настоя за 3 години условно, 5000 лева глоба и 3 години забрана за заемане на държавна или обществена длъжност. Защитата пледира за оправдателна присъда с тезата, че по нито един документ в оборота на община Хасково не е било видно, че става дума за защитен обект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във