Параграф22 Daily

§22 Новини

Бившият ковчежник на Венецуела призна за получени подкупи за 1 млрд. долара

Бившият държавен ковчежник на Венецуела призна, че е получил подкупи в размер на впечатляващите 1 млрд. американски долара в рамките на схема за незаконни операции с валута, в която е замесен и местен телевизионен магнат, обвинен в САЩ. Това показват съдебни документи от водените в САЩ процедури, цитирани от Ройтерс. Алехандро Андраде, който е бил държавен ковчежник в продължение на четири години по времето на покойния лидер Уго Чавес, е получавал имоти, платинени и златни часовници Rolex, коли Mercedes Benz и други луксозни предмети благодарение на схемата, става ясно от документите.

Андраде е получавал помощ от редица съмишленици, сред които и медийния магнат Раул Горин, собственик на телевизия Globovision. Той е обвинен в това, че е давал подкупи на Андраде, а също така е помагал за изпирането на средствата. Делата са част от по-обширните мерки на американската федерална прокуратура срещу употребата на американската финансова система за пране на пари във Венецуела.

Както бившият ковчежник, който е заемал поста от 2007 г. до 2011 г., така и Горин са натрупали богатство, възползвайки се от валутния контрол във Венецуела, констатират още документите. От 2003 г. насам системата за валутен контрол в страната продава субсидирани от правителството долари чрез държавни валутни агенции или правителствени аукциони. Но на черния пазар американската валута струва най-малко двойно, като цената достига и до 10 пъти повече, което позволява препродаването с голяма печалба.

Андраде, който според медии в миналото е бил телохранител на Чавес, е получавал подкупи от брокерски къщи за продажба на деноминирани в долари облигации от името на правителството. Посредниците са получавали част от приходите и са връщали друга част на Андраде под формата на скъпи подаръци, сред които 17 коня, 35 луксозни часовника, 12 автомобила и шест къщи в Южна Флорида.

Разкритието за действията на Андраде и размерът на подкупите, които е получавал, идва на фона на продължаващата тежка финансова криза в страната. По оценки на парламентарната комисия по финанси през август инфлацията на годишна основа е надхвърлила 200 000 процента, а Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира показателят да достигне 1 милион процента към края на годината. Това на свой ред доведе и до безпрецедентна миграционна криза на континента. По данни на ООН близо 1,9 милиона души са напуснали Венецуела от 2015 г. насам. Всеки ден около 5000 граждани напускат страната, което е най-голямото преселение в новата история на Латинска Америка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във