Параграф22 Daily

§22 Новини

Бившият ни съдия в Страсбург за окованите арестанти: Нарушават се и закон, и Конституция

В българската Конституция пише, че правата на обвиняемия не могат да бъдат ограничавани повече от необходимото за правосъдието, в закона за изпълнение на наказанията пише същото. В същото време у нас се прилага инструкция за оковаване на изпратените на лечение арестанти, при която въобще липсва преценка дали тези мерки са необходими. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” бившият българския съдия в съда в Страсбург Здравка Калайджиева.

Повод за думите й беше видеото с обвинената в корупция кметица на „Младост” Десислава Иванчева. Вчера стана ясно, че всъщност поставянето на специални колани и на белезници на ръцете и краката е масова практика, която засяга стотици арестанти у нас. „Не става дума конкретно за Иванчева, става дума за това, че властите демонстрират пълна липса на чувствителност относно уважението към човека, какъвто и да е той. Смущава ме диспропорционалната сила, упражнена спрямо жена, която се води към болницата. За всички е ясно, че не е необходимо, може да бъде унизено човешкото достойнство, но жалкото е, че това по никакъв начин не се съобразява”, подчерта Калайджиева.

Тя отбеляза, че инструкцията за конвоирането на арестанти засяга широк кръг от хора, за които няма никакви данни да са опасни. „Българската държава може да приеме милиони дарения от чужди донори, за да подобри условията в затвора и, в същото време, не изгражда капацитета на служителите си в тази посока – да се намали нечовешкото отношение”, коментира Калайджиева.

Според нея затворите са се превърнали в „развъдник на насилие”, където „престъпността се регенерира”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във