Параграф22 Daily

§22 Новини

БЛС вкарва в съда ”служебния” рамков договор

Българският лекарски съюз ще обжалва по съдебен път проекта за решение на Надзорния съвет на НЗОК за "служебен" рамков договор. Това каза пред БТА адвокатът на съсловната организация Цветозар Младенов. Проектът в момента е публикуван за 14-дневно обществено обсъждане на интернет страницата на НЗОК и се очаква да влезе в сила от 1 април.

Обжалването ще бъде възможно, след като документът влезе в сила и е възможно БЛС да внесе в съда и искане за спиране на действието му, допълни адвокат Младенов. Като "незаконосъобразен" определят от БЛС проекта за решение, тъй като той противоречи на основния принцип на договорното начало и на преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване.

Председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев заяви, че законодателят не е предоставил и няма да предостави възможност на НЗОК сама да заменя Националния рамков договор с еднолично решение, позовавайки се на изменения в нормативната рамка в общ план. По думите му това би означавало, че всяка нова наредба или друг нормативен акт биха били основание за отмяна на който и да било рамков договор.

От БЛС предлагат да се работи по досегашния ред и действащия в момента рамков договор, като НЗОК да предвиди ред за сключване на договори с нови изпълнители на медицинска помощ или за изменение на досегашните. По отношение на Националната здравна карта, която бе приета окончателно миналата седмица от Националната комисия, БЛС не е против, но тя трябва да отразява реалните потребности на населението, а не да бъде рестриктивен документ, каза заместник-председателят на организацията д-р Галинка Павлова.

Днес НЗК бе приета и от Министерски съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във