Параграф22 Daily

§22 Новини

БМК иска денонсиране на Конвенцията за арест на кораби

Българската морска камара иска денонсиране на Конвенцията за арест на кораби, съобщи в морското предаване на Радио Варна секретарят на камарата Свилен Крайчев. Според него, процедурата за арест на кораб, определена от конвенцията, е сложна и отнема много време. „Проблемът може да бъде решен, ако депутатите в парламента приемат поправка към този документ“, каза Свилен Крайчев. Той обясни, че това е било коментирано по време на среща между представители на БМК и депутатите от парламентарните комисии по икономика и по туризъм.

За БНР - Варна Свилен Крайчев уточни: Преди да приемем тази конвенция корабът можеше да бъде арестуван от "Морска администрация", а сега арестът може да се случи след решение на съда, което усложнява процеса.

От Морската камара искат да бъде решен и проблемът с кораби, изоставени от техните собственици или оператори в български пристанища, каза Свилен Крайчев и припомни случая с украинските моряци от кораба "Амсел", изоставени край Варна.

Предстои от камарата да изпратят до Народното събрание конкретни предложения във връзка с ареста на кораби и изоставянето на плавателни съдове, складовете в пристанищата и други проблеми пред морския бизнес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във