Параграф22 Daily

§22 Новини

Борислав Попов: ЦСКА е участник в Лига Европа до произнасянето на КАС

Изпълнителният директор на Българския футболен съюз Борислав Попов направи видеоизявление на сайта на БФС относно полемиките около баража за класиране за европейските турнири и казуса, възникнал след решението на УЕФА да не допусне ЦСКА до Европа.

Ето и думите на Попов: 

"Позволявам си да се обърна към вас във връзка с последните два дни, в които футболната общественост в България беше разтърсена от декларации, изявления, коментари, някои от които съдържащи неприемливи епитети и обиди във връзка с определянето на един от участниците в турнира Лига Европа. Направиха се редица тълкувания и коментари, някои от които взаимно изключващи се.

Ето кратко изложение на фактите, от които вие да направите своите изводи. На 29 май администрацията на УЕФА уведоми БФС и ЦСКА-София, че смята, че клубът се намира в конфликт с правилото "за три години". В решението е посочено, че решението подлежи на обжалване пред КАС в 10-дневен срок. Първият въпрос е кога влиза в сила това решение на администрацията на УЕФА? То влиза в сила, или след изтичането на срока за обжалване, или ако бъде потвърдено от Спортния арбитражен съд.

Тогава възниква втория въпрос. Спира ли тази жалба решението или не? В становището на Левски се застъпва мнение, че такава жалба не спира и решението трябва да се изпълни незабавно. В случая има един нюанс. Съгласно устава на УЕФА, жалбата не спира решение, когато са наложени дисциплинарни санкции от администрацията на УЕФА. А щом не е санкция, правилото за три непрекъснати години не се прилага веднага, докато не приключи процедурата пред КАС.

По спортно-техническите резултати на футболния терен и ЦСКА-София заема второто място и то му запазва засега мястото в евротурнирите, докато не приключи процедурата пред КАС, когато окончателно бъде решено дали ще може или не този клуб да участва.

Предвид на това, се наложи да се пристъпи към определяне на следващия участник в Лига Европа. Наредбата на БФС изисква това да бъде допълнителна среща между третия и седмия клуб, тоест между отборите на Левски и Верея. Между другото този формат, който за някои клубове вече не е приемлив, не е наложен едностранно от БФС, а беше дискутиран от всички клубове и беше единодушно приет. Така че този формат е наше общо дело. Предвид тези обстоятелства, СТК насрочи допълнителния мач за определяне на последния участник в Лига Европа.

Нека всички водим конструктивен диалог и да оставим спокойно футболистите от двата клуба и в достойна футболна среща да определят на терена отбора, който ще играе в Лига Европа", завърши Борислав Попов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във