Параграф22 Daily

§22 Новини

БСП представи своя антикорупционен законопроект пред посланиците на страните от ЕС

Председателят на БСП Корнелия Нинова и членове на ръководството са представили на работна закуска с акредитираните посланици на страните - членки на ЕС, проекта на антикорупционен закон на левицата. Това съобщи на пресконференция заместник-председателят на БСП Деница Златева.

Уверихме посланиците, че тази законодателна инициатива не произтича от факта, че предстои поредният доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, а напротив - водещото при нас е наистина да има реална и ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта, добави тя.

Наблегнахме на разликите между двата съществуващи законопроекта - този, изработен от правителството, и този, изработен от опозицията, обясни заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. По думите му двата законопроекта съвпадат на 25 процента.

Очертахме онези пунктове, от които не бихме отстъпили, посочи Зарков и отбеляза, че това са разследващите функции на новосъздадения орган, в него да не се влива комисията по конфискация, както и органът по назначаването да бъде достатъчно отдалечен от изпълнителната власт и мнозинството. Затова от левицата предлагат председателят на новия орган да се назначава от президента.

Посланиците се интересували в какъв времеви порядък ще се проведе дебатът по антикорупционното законодателство. Гарантирахме нашата готовност това да се случи сравнително бързо, така че да имаме един качествен законодателен продукт през тази сесия на парламента, каза Крум Зарков.

В отговор на въпрос от БСП съобщиха, че предстоят индивидуални срещи с посланици на страни, които не са членки на ЕС, във връзка с антикорупционното законодателство. Социалистите ще изпратят законопроекта си и на Венецианската комисия.

В отговор на въпрос кой е автор на законопроекта, Крум Зарков обясни, че началото му е поставено от депутати от БСП, които са членове на правната комисия, изпратен е на всички членове на Националния съвет на партията, а след това за консултация и на адвокатска кантора, с която левицата работи от години. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във