Параграф22 Daily

§22 Новини

БСП ще сезира прокуратурата за дарения на терени в София

БСП ще сезира Върховната административна прокуратура с искане да провери дали с някои дарения на терени в София не се заобикаля законът и дали това не са всъщност замени. Това съобщиха на пресконференция в централата на партията депутатът Георги Свиленски и общинският съветник Калоян Паргов, сочи БТА.

Свиленски заяви, че в последната година Столичната община под формата на дарение е извършила четири замени. В закона е казано, че дарението е безвъзмездно, посочи той и допълни: "Когато в едно решение аз дарявам на някой и той дарява на мен, това си е чиста проба заобикаляне на закона и чиста замяна". Това по думите му не е в интерес на софиянци. Въпросните четири дарения са: терен в "Изток" за такъв в "Дианабад"; терен в "Подуяне" за друг в "Подуяне"; терен в "Младост" 1 за друг в "Младост" 4; терен в "Слатина" за два терена - в "Лозенец" и в "Оборище". Според Свиленски последното дарение е скандално. "Характерното за всички тези замени е, че оценителят е един и същ - Юлия Цекова. Оценителят, който оцени Царските конюшни за 650 000 лв., за който има дела", коментира депутатът. Той попита защо Столичната община се спира точно на този оценител.

От БСП попитаха кмета на София Йорданка Фандъкова защо тикет системата струва 83 млн. лв., а не 15 млн. лв., какъвто е бил първоначалният вариант. Свиленски уточни, че през януари 2016 г. Столичният общински съвет /СОС/ е гласувал инвестиционна програма на Центъра за градска мобилност /ЦГМ/, където са заложени около 15 млн. лв. за изграждане на тикет система. Предвиждали са се и по 2 млн. лв. на година за поддръжка на системата за период от две години. Оценката на тези цени е на експерти от Световната банка. През октомври 2016 г. СОС решава да прави друга тикет система за 83 млн. лв. без ДДС. Предвижда се и 8 години поддръжка от фирмата, която ще изгради системата, т.е. плюс 16 млн. лв. Системата е същата, със същия обхват и параметри, заяви Свиленски.

Реалната стойност на проекта според експерти и хора от бранша е около 35 млн. лв., допълни той. Откъде идва разликата, питат от БСП. Очакваме отговор от кмета Йорданка Фандъкова, каза Свиленски.

Групата на БСП ще участва в мониторинга на изпълнение на тази система и ще информира обществото, заяви Калоян Паргов. От партията настояват да се направи регистър на проблемните имоти в София. Градът продължи да се развива навътре. Трябва ясно да кажем накъде ще се развива столицата - на Север ли, на Югоизток ли, каза Паргов.

На въпрос има ли яснота кой ще е кандидат-кметът на БСП за София от левицата заявиха, че е в ход процес на планиране и идентифициране на потенциални кандидати за местните избори, но не уточниха имена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във