Параграф22 Daily

§22 Новини

Българи, засегнати от норвежката агенция Барневерн, се срещат

Днес ще се проведе среща на българи, които са засегнати от норвежката агенция за закрила на детето Барневерн. Адриана Баева се връща в България, защото там е под постоянно наблюдения, заради сигнали подадени от бившия й партньор, според които детето живее в риск. Адриана живее пет години в Норвегия и няма брак с бащата, сочи bTV.

Срещу учителя Димитър Желев е подаден сигнал от детската градина на детето му. Според съобщението то е разказвало, че майка му го бие, обижда и замерва с телефони. Но по думите на Желев то дори не е знаело норвежки. Последствията за тях са били една година проверки, разследване и преминаване на курс за обучение на добри родители. „Барневерн правят класификации колко е добро едно семейство- например, ако къщата е твоя си добър родител. Ако си под наем – не си”, посочи той.

Желев преподава в училище по изкуства. Той обясни, че има задължение да следи как се развиват учениците и да подава сигнали, ако има съмнения за нередности. Бащата добави, че сам разследва защо агенцията извършва тази дейност без никой да я контролира. Установено е, че след настаняването на такива деца в приемни семейства, структурата повече не следи какво се случва с тях, а 15 000 деца в момента живеят извън семействата си.

От външното ни министерство съобщиха, че представители на български и норвежки институции са провели двустранни консултации. Срещата се фокусира върху теми, свързани с достъпа до информация по конкретни случаи, възможността за участие на представители на дипломатически и консулски мисии, акредитирани на територията на Кралство Норвегия, в срещи със службите за закрила на децата и присъствието на съдебни заседания, уведомяването на консулските служби за наложени мерки за защита на детето, начините за достъп и комуникация с деца, намиращи се в приемно семейство или институция, предприемането на мерки за запазване на родния език на детето, както и възможностите за достъп до деца от страна на близки роднини, с които детето поддържа и има силни връзки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във