Параграф22 Daily

§22 Новини

България е изпратила на Великобритания изследвания, за да се сравни дали веществото, с което е отровен Гебрев е "Новичок"

С Европейска заповед за разследване на Великобритания са били изпратени всички резултати от изследвания, както и тези от финландската лаборатория, за да се установи дали веществото, с което е бил отровен Емилиян Гебрев представлява или е близо до отровата "Новичок". Това обясни пред медиите главният прокурор Сотир Цацаров, след като представи данните по разследването за Гебрев на депутатите от Комисията за контрол на службите, на която присъстваха и ръководителите на службите за сигурност, сочи Дарик.

Цацаров допълни, че в комисията е представил всички данни по отношение на предполагаемия руски агент Сергей Федотов, свързван със случая "Скрипал", връзката му с Емилиян Гебрев и посещенията му през 2015 г. в България - маршрут, места за настаняване и други руски граждани.

Главният прокурор поясни, че към момента не е открита друга връзка между Федотов и Гебрев освен съвпадение във времевия период. По думите му мотивите за този опит за убийство трябвало да се търсят към момента на осъществяването му или малко преди него. Гебрев бил посочил, че според него нямало такива причини към онзи момент. Ще бъдат обаче изискани данни за тогавашните оръжейните сделки.

Разследваме опит за убийство, в никакъв случай не говорим, че Гебрев е претърпял хранително отравяне, каза Цацаров. „Искам да направя едно уточнение, което касае установеното от нашите експертизи и от изследваното във Финландия вещество - фосфоросъдържащо съединение. Стана дума, че такова съединение, което на практика е пестицид, се е съдържало в консумирана от г-н Гебрев салата - рукола. Но мисля, че или бях неправилно разбран или не бе интерпретирано добре, защото ние в никакъв случай не говорим, че г-н Гебрев е претърпял хранително отравяне. Версията, която е свързана с въпросното фосфорноорганично съединение като пестицид във въпросната рукола е проверена докрай до производителя и категорично е отхвърлена. Т.е. тя е била третирана с пестицид, но този пестицид не може да причини състоянието, в което е изпаднал той. Следователно ние разследваме опит за убийство, а що се отнася до въпросната рукола - това е само версия, която е проверена докрай“, заяви главният прокурор.

По отношение на изнесените данни за прехвърлени милиони евро по българска сметка от Венецуела, главният прокурор коментира, че повече информация не може да бъде изнесена заради споразумение с американските партньори. Той не потвърди нито отрече изнесени в медийното пространство имена на човека, на когото е била сметката и банката, в която се намира тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във