Параграф22 Daily

§22 Новини

България е сред малкото страни в ЕС, които не вкарват в затвора за клевета в медиите

България е сред малкото държави в ЕС, наред с Франция, Хърватия, Естония, Румъния, Великобритания и Ирландия, които имат либерално законодателство по отношение на престъплението оклеветяване в медиите. Това показват данни на Международния институт по печата, Фрийдъм хаус и Международната федерация на журналистите, цитирани от БТА.

Данните се съдържат в доклад на Комитета за защита на журналистите, представен днес в Брюксел. Документът разглежда свободата на медиите в ЕС през призмата на законодателството. Според представените данни единствено Великобритания, Ирландия, Естония, Румъния изключват клеветата от наказателния кодекс. България, Хърватия и Франция не предвиждат лишаване от свобода за оклеветяване в медиите. Всички останали държави в ЕС наказват публичната клевета със затвор.

В доклада се посочва, че у нас има случаи на заплахи срещу журналисти от престъпни организации. Отчита се, че у нас, както и във Франция, Германия, Италия и Португалия, наказанията за клевета са по-тежки, ако засегнатият е обществен служител. Допълва се, че в България има случаи на посегателства над журналисти, които носят белезите на платени поръчки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във