Параграф22 Daily

§22 Новини

България е сред първите държави-членки на ЕС, която се ангажира с прилагането на наръчника, изготвен от ОССЕ

Днес заместник-министърът на МВР Красимир Ципов се срещна и разговаря с Кристина Финч, ръководител на отдел в Бюрото на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ за демократични институции и права на човека. В рамките на диалога беше обсъдено практическото приложение за България на наръчника на ОССЕ – „Разбиране и превенция на антисемитските престъпления от омраза и отговор на нуждите по отношение на сигурността на еврейските общности“. Наръчникът е част от мерките в тригодишен проект на ОССЕ, с цел превенция и противодействие на антисемитизма като заплаха за сигурността.

Заместник-министър Ципов подчерта, че България е толерантна страна и има дългогодишни традиции, свързани с мирното съвместно съществуване на различни общности. Всички български институции, и специално МВР, подкрепят инициативата за практическо прилагане на наръчника в България. Правоохранителните органи са бдителни към всякакви прояви на дискриминация и антисемитизъм. Ципов посочи, че взаимодействието с еврейската общност при планирането на мерки за сигурност е на много добро равнище. Провеждат се и редица обучения за повишаване на квалификацията на служителите за превенция и противодействие на престъпления от омраза.

България е една от първите държави-членки на ЕС, която се ангажира в процеса на адаптиране и практическо прилагане на наръчника, заяви Кристина Финч. Тя сподели, че на основата на резултатите от проучвателната мисия на ОССЕ ще бъде изготвен адаптиран наръчник, който ще подпомогне дейността на правоохранителните органи в България.

По време на разговорите беше изразено и  взаимно съгласие за задълбочаване на установеното високо ниво на взаимодействие между ОССЕ и МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във