Параграф22 Daily

§22 Новини

България е вътрешно по-стабилна от балканските ни съседи

В държавите около нас тече политическо дестабилизиране по една или друга причина. Голяма част от държавите са пред избори - Сърбия, Македония, Румъния. Гърция има своите проблеми с протестите, Турция има своите вътрешни проблеми. В България, обаче вътрешната стабилност е най-видима и забележима. Това заяви в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Относно различните форми на миграционен натиск, Бъчварова обясни, че спонтанния бежански натиск най-лесно може да бъде овладян. Най-вече трябва да внимаваме за по-малките групи, които преминават по сухопътна граница, продължи тя. Това е сериозно предизвикателство, тъй като дължината на границата е голяма и не ни достигат хора за охрана, уточни вътрешният министър. Бъчварова обясни, че МВР ще работи съвместно с военните за да се гарантира спокойствието по границите. "Отчитаме факта, че има снижаване на миграционния натиск", допълни тя. Отчитаме 36% или 30% по-малко натиск зависимост от базисния период, в който го отчитаме е намаляване на миграционният натиск в сравнение с миналата година, категорична бе Румяна Бъчварова.

Във връзка с различните протести през изминалите дни в страната министърът на вътрешните работи каза, че те са естествена форма на изразяване на гражданска позиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във