Параграф22 Weekly

§22 Новини

България и Унгария заедно срещу нелегалната миграция

Работното посещение на министър Цветлин Йовчев в Унгария е по покана на неговия колега Шандор Пинтер. Основната цел на срещата бе обмен на актуална информация за миграционната ситуация и предприеманите мерки от двете държави, набелязване на конкретни стъпки за засилване на сътрудничеството в борбата с нелегалната миграция на двустранна основа в рамките на различни регионални инициативи и на ниво ЕС.


Министър Йовчев запозна унгарския си колега с резултатите от прилагането на плана на българското правителство за овладяване на кризата, като постави акцент върху укрепения капацитет и подобрените условия в домовете за настаняване, съкратените процедури за предоставяне на закрила, по-доброто управление на връщането. Той изрази благодарност към Унгария за предоставената на България помощ (на стойност 40 000 евро) за справяне с увеличения миграционен натиск.


Двете страни изразиха готовност за по-нататъшна работа по въпроси от взаимен интерес, свързани с противодействието на нелегалната миграция. Постигнато бе съгласие, че е необходима единна европейска политика за овладяване на бежанския и миграционен натиск към ЕС, с по-голяма степен на солидарност и споделяне на отговорности, както и обща политика на ЕС за интеграция.


В рамките на разговорите унгарската страна потвърди своята последователна подкрепа за присъединяването на България към Шенген. Постигнато бе съгласие, че продължителното отлагане е тежък прецедент, който сериозно подкопава доверието между държавите-членки и обезценява ангажиментите, поети на най-високо ниво.


Цветлин Йовчев и Шандор Пинтер дадоха висока оценка на сътрудничеството между двете държави и в рамките на различни регионални инициативи - Залцбургския форум и Стратегията на ЕС за региона на река Дунав.


В рамките на своето посещение в Будапеща министър Йовчев се срещна и с представители на българската общност и участва в тържествата по случай 100-годишнината от основаването на Дружеството на българите в Унгария.

Facebook logo
Бъдете с нас и във