Параграф22 Daily

§22 Новини

България работи по законопроект за детското правосъдие

Работим по законопроекта за детското правосъдие. Това каза пред журналисти Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика, на конференция на високо равнище на Съвета на Европа за представяне на новата Стратегия за правата на детето 2016-2021. „ Има работна група. Водещо е Министерство на правосъдието и МТСП също участва“, посочи Калфин. „Има яснота по някои части от закона като по самата процедура и подготовка на съдии и прокурори, които да се занимават с деца, които да допуснали отклонения“, уточни той.

По думите му, 203 са децата, които са настанени в момента в двата вида институции – за малолетни и за непълнолетни. „Идеята е институциите за малолетни да бъдат затворени и деца под 14 години да не влизат в затворена институция. Остава обаче въпросът какво става след това с детето, защото не е решение то да бъде върнато в семейството, което много често го води към противообществени нарушения“, обясни той.

„Работим по това как ще се координират институциите и коя институция ще бъде водеща, когато детето се върне обратно в семейството си“, добави министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във