Параграф22 Daily

§22 Новини

Българо-румънско учение проверява готовността за съвместни действия при инцидент с опасни химически товари по река Дунав

В международното практическо учение ще участват сили и средства на Единната спасителна система на територията на област Видин и съвместните екипи за химическа, бактериологична, радиоактивна и ядрена защита на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР и Главния инспекторат за извънредни ситуации - Румъния. Целта е проверка на готовността за действия при ограничаване и ликвидиране на последствията от възникнал инцидент с цистерна, превозваща опасни химически товари и разлив на нефтопродукт в река Дунав.

Учението е част от изпълнението на проект D-EMERSYS „Сили за бърза намеса при химически, биологически, радиационни и ядрени извънредни ситуации в дунавския макрорегион“ по Програмата за трансгранично сътрудничество "Интеррег V-A Румъния-България“ 2014-2020 г.

Съвместните действия ще се проведат на 27 септември 2018 г. за времето от  9 до 14 часа на територията на Петролна база OMV-Видин в Южната промишлена зона на областния град и по поречието на река Дунав.

Съгласно утвърдения план ще участват наблюдатели от България и Румъния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във