Параграф22 Daily

§22 Новини

Български военни ще участват в най-голямото учение на НАТО "Trident Juncture - 2015"

Декларирани формирования от Въоръжените сили на България ще участват в най-голямото за последните 25 години учение на НАТО "Trident Juncture - 2015", съобщиха от Министерството на отбраната. В учението са включени над 36 000 военнослужещи от повече от 30 нации, както от страни-членки на НАТО, така и страни-партньори. Епизодите ще се състоят основно в Италия, Португалия и Испания и във водите на Атлантическия океан и Средиземно море. Участниците в учението ще усъвършенстват своите оперативни способности. Военновъздушните, Военноморските и специалните сили, както и силите на Сухопътните войски на страните-участнички ще действат едновременно от няколко локации, ръководени от различни щабове, за да тренират в комплексна среда и да усъвършенстват пълния спектър от способности на Алианса.

 "Trident Juncture - 2015" ще покаже повишеното ниво на амбиция на НАТО в съвместния подход на съюза да се справи с настоящите и бъдещите предизвикателства пред сигурността като се демонстрират съответните способности и капацитет на Алианса, се посочва в съобщението. В учението ще участват и повече от 12 големи международни организации, агенции за подпомагане и неправителствени организации, между които ЕС и Африканският съюз, за да се демонстрира ангажираността и приноса към всеобхватния подход за отговор на предизвикателствата.

В края на "Trident Juncture - 2105", Щабът на Командването на Съвместните Сили на НАТО в Брунсум ще бъде официално сертифициран да ръководи Силите на отговор на НАТО.
От Въоръжените сили на България в учението ще участват взвод от службата "Военна полиция" в състав от 27 военнослужещи с 5 бронирани машини тип "Пустинна котка". Българският взвод е от състава на декларирана военнополицейска рота за участие в Силите за отговор на НАТО, която ще изпълнява задачи в епизодите на "Trident Juncture - 2105" на територията на Португалия.

От Сухопътните войски в учението на НАТО ще участва Първи многофункционален взвод от състава на военно формирование 42 600 - Мусачево. Той ще се включи в периода 19 октомври - 6 ноември в епизодите, които се провеждат на полигона "Сан Грегорио" - Сарагоса, Испания.

В "Trident Juncture - 2015" ще се включи и фрегата "Дръзки" от състава на ВМС, която участва в операцията на НАТО в Средиземно море "Active Endeavour - 2015". По време на учението българският военен кораб ще изпълнява задачи, съвместно с корабите от Втората постоянна група на НАТО в Средиземно море /SNMG 2/. Епизодите на море от учението ще бъдат отработени от 21октомври до 6 ноември във водите на Средиземно море, пролива Гибралтар и източната част на Атлантическия океан.

Участието на формирования от българските въоръжени сили в учението на НАТО ще допринесе за повишаване на опита и придобиването на нови способности, както и за повишаване на съвместимостта с формированията от държавите-членки на Алианса, се казва в съобщението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във