Параграф22 Daily

§22 Новини

Бумът в строителството промени картата на новите жилища в София

Активизирането на жилищното строителство в Южните райони доведе до трайни промени на картата покупко-продажби в София. Инвеститорският интерес отговаря на увеличаващото се търсене на жилища ново строителство, а делът на сделките „на зелено" преди Акт15 продължава да расте, обобщават от строително-инвестиционната компания  BLD пред Infostock.bg .

Бюджетите за двустайни и тристайни жилища в горещите до момента точки - Изгрев, Изток, Лозенец, Борово, нараснаха значително през последните години, което доведе до търсене на нови атрактивни, но достъпни райони. Витоша, Кръстова вада и Манастирски ливади - Изток естествено се очертаха като такива заради близостта си до планината и Южната дъга и сравнително бързото придвижване до централните зони на града, според анализаторите на BLD.

„Кръстова вада е добър пример за район, който може да се конкурира с т. нар престижни квартали в София. Цените тук са по-ниски, а удобствата на квартала не отстъпват пред другите предпочитани райони. Вече има изградена метростанция и голям търговски център, а близостта до планината е още едно предимство особено за по-младите купувачи.", допълни Димитър Савов. По думите му Кръстова вада е на път да се превърне в следващия привлекателен район за тази таргет група и е разумната алтернатива на Лозенец.

По данни на АДРЕС - водещата агенция за недвижими имоти в София, ключовите елементи при избор на жилище остават имиджът на локацията, транспортните връзки, заобикаляща среда и близост до социална инфраструктура - училища и детски градини, магазини, банкови клонове.

Според проучване на BLD добрият имидж на района става все по-важен при избора на жилище. Кръстова вада се позиционира в освободената от Лозенец и Южните квартали ниша - място, където младите виждат перспектива и могат да уредят добре ежедневието си. Младите успешни хора традиционно са склонни да избират райони с бъдеще, да формират общности в тези зони и затова често избират квартали, които тепърва ще се развиват, но към момента са с разумни цени.

Все още обаче при новите и по-слабо застроени терени в София, развиването на вътрешната инфраструктура се оказва трудно за общината, споделят от компанията. Проблемът с липсващите улици във вътрешността на новите райони засяга както живущите, така и инвеститорите. „Историята на развитието на нови райони като Манастирски ливади ни научи на някои основни уроци - купувачите са чувствителни към тези проблеми и ние сме длъжни да подсигурим решение," споделя Димитър Савов. "Ако няма изградена вътрешна инфраструктура, собствениците няма да могат да се придвижват до имотите си. Затова ние избираме да включим изграждането и поддържането на околната инфраструктура в нашите проекти. По този начин след завършването на всеки проект районът се подобрява, както и животът в него", казва още Димитър Савов.

Прогнозата на BLD е за нарастващо и занапред търсене в средния сегмент на пазара - жилища за млади, модерни хора, с високо качество на строителство и разумна цена около 1000 евро за кв.м.

Facebook logo
Бъдете с нас и във