Параграф22 Daily

§22 Новини

Бързи кредити се оскъпяват неправомерно от компаниите

Бързите кредити се оскъпяват неправомерно от компаниите заради пропуски в законодателството, предупреди Богомил Николов от "Активни потребители" пред Хоризонт Икономика. Организацията е направила проучване сред 22 фирми на пазара и е установила, че за да спазят законовото ограничение на лихвата, те калкулират част от таксите в главницата на кредита.

Според закона Годишният процент на разходите по кредит трябва да е максимално пет пъти основната лихва, което в момента означава малко над 50 %. Компаниите за бързи кредити обаче са намерили законова вратичка да заобикалят това ограничение, смята Богомил Николов: "В структурата на Годишния процент на разходите не се включват най-често разходи за обезпечение на кредита, за поръчителство. Тези разходи се добавят към главницата. Ако вие, например, искате да получите кредит 500 лева, но финансовата институция изисква от вас да кажем да осигурите поръчител, вие не сте в състояние да осигурите поръчител, следователно при условие на евентуалност, към вашите разходи се добавя такса за поръчител. Само че тя се добавя към главницата и главницата по този начин става от 500 лева да кажем на 550.

Все още не е решен и проблемът, ако потребителят закъснее с някоя от вноските за погасяване на кредита си. "Моментално в неговия договор се активират множество такси за забава, които буквално не позволяват на длъжника да излезе от ситуацията, просто защото те са прекомерно големи и те не се включват по закон в структурата на Годишния процент на разходите, тъй като те са разходи при неизпълнение на договор.

За да се реши този проблем трябва да има законови промени и по-сериозен контрол върху сектора на небанковото кредитиране, смята той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във