Параграф22 Daily

§22 Новини

Центърът на тържествата по случай Съединението на България днес ще са в Пловдив

България отбелязва днес 133-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Център на тържествата е Пловдив. Празникът ще започне в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи молебен. Специално обръщение към жителите на Пловдив за празника направиха кметът на града Иван Тотев и председателят на Общинския съвет Савина Петкова.

Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. По традиция  членове на Комитет „Родолюбие“ ще пресъздадат пред военния клуб  част от историческите събития – завземането на конака и  арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

Отворена за безплатни посещения ще е постоянната музейна експозиция, посветена на  Съединението, „където всеки може да усети духа на това време“, казва директорът на Историческия музей Стефан Шивачев. „Основният урок на Съединението е, че всички българи, като се започне от революционерите, цялото пловдивско общество, министър-председателят Петко Каравелов, председателят на Народното събрание Стефан Стамболов, българският княз Александър I, цялата българска армия, застават като един след обявяването на Съединението в защита на Съединението“, каза той.

Кулминацията на празника ще е тържествената заря проверка пред паметника на площад „Съединение”, по време на която слово ще произнесе президентът Румен Радев и която БНР ще предава пряко от 20:30 часа.

В София тържественото честване на годишнината от Съединението ще започне в 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг. В церемониите ще участват Националната гвардейска част и вокален ансамбъл "България". В цялата страна военни ще се включат в церемониите по отбелязването на годишнината от Съединението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във