Параграф22 Daily

§22 Новини

Част от коректните фирми ще преминат в сивия сектор заради промените при възстановяване на ДДС

Очаква се тази седмица в Министерски съвет да бъдат внесени промените за възстановяване на ДДС, след като миналия вторник Министерството на финансите промени радикално предложението бизнесът да трябва да декларира всички покупки над 700 лева, за които иска възстановяване на данъчен кредит, съобщи "Хоризонт" в предаването ''12+3' .

Бизнесът ще трябва да декларира стоки над определен праг – вероятно 35 000 или 50 000 лева, ако иска да възстанови поне частично ДДС върху тях, което ще засегне основно недвижими имоти и скъпи автомобили, за които фирмите ще трябва да изработят методика за лично и служебно ползване.

Според Димитър Бранков от Българската стопанска камара, промяната е решение в правилната посока: "Но то не удовлетворява от гледна точна на заложения принцип. Всички задължения и лица по ДДС – те са над 65 000 в страната, ще трябва да подават методики за разпределение на разходите, свързани със съответния актив (жилище или кола) и преките разходи, а също и  как да бъдат разпределяна на тиква за лични и на такива за независимата икономическа дейност на оператора. Една такава методика и начинът, по който се отчитат разходите, означава ежедневен контрол от страна на управителя на съответното дружество.

Респективно, да следят ежедневно, подчертавам, съответните разходи и да документират съответното ползване – нещо, което ще бъде проблем дори в малки фирми, да не говорим за големите, подчерта Бранков, според който остават още въпросителни около обхвата на мярката:

Тук нищо не се предвижда по отношение на държавните чиновници, които ползват съответни активи за лични нужди", обясни още той.

Част от коректните фирми ще преминат в сивия сектор заради промените в режима на възстановяване на ДДС – в това са категорични представители на различни бизнес организации.

Според Стоян Желев от Съюза на вносителите на автомобили, новият режим за възстановяване на ДДС ще удари най-вече малките семейни фирми, защото не може да бъде разделено ползването на автомобила за служебно ползване, или пък част от работната сила, което мъжът, жената или някой още от офиса извършва до дома си.  

Мярката ще бъде репресивна за малките фирми, което ще доведе до навлизането им в сивия сектор, заяви категорично Желев и допълни: "Тази мерки няма да напълнят хазната. Веднага мога да кажа, че сивата икономика не осчетоводява нито офисите, нито автомобилите, нито разходите по тях в своите баланси,просто защото те не водят баланси".

Очаква се окончателният вариант на промените да бъде готов до сряда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във