Параграф22 Daily

§22 Новини

Чейнчаджия, измамил германски журналист със стари левове, отива на съд

Районната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу уличен чейнчаджия, който измамил германски журналист, дошъл да снима филм за "Златни пясъци", като му обменил евро срещу излезли от обращение левове. Обвинението е, че с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага Михаил е възбудил или поддържал у чуждия гражданин заблуждение и с това му е причинил имотна вреда - престъпление по член 209, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 10 септември 2015 г. група журналисти от Германия, които правели филм за комплекса "Златни пясъци", отишли да разгледат Катедралния храм "Свето Успение Богородично" в центъра на Варна. Пред централния вход Михаил предложил на Петер Г. да му обмени пари при курс 2 лева за евро. Петер му дал две банкноти по 20 евро и една от 10 евро, а Михаил извадил от портфейла си банкнота от 100 лева.

След това журналистът решил да купи цветя от близкия пазар. Там разбрал от продавачката, че е измамен. Жената обяснила на германеца, че столевовата банкнота е излязла от обращение и му показала как изглеждат новите столевки. Всичко това било заснето от колегите му.

След като колегата им станал жертва на измама, те решили да направят собствено разследване. На следващия ден Петер и останалите от групата се върнали до Катедралата. Там веднага забелязали измамника. Михаил бил в компанията на свой познат. Петер се приближил до тях и обяснил, че предния ден е измамен с излезли от обращение български левове при обмяна на валута. По време на спора Михаил извадил 10 банкноти по 10 лева, върнал ги на Петер и заявил, че не иска неприятности. Приятелят на уличния дилър обаче се подразнил от спора, счупил бутилка и започнал да я размахва към журналиста.

Преводачът на германската група подал сигнал до полицията и така Михаил бил задържан. В хода на разследването за измамата той не се е признал за виновен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във