Параграф22 Daily

§22 Новини

Ченгетата в Хасково пазят властта като тероризират с актове протестиращите граждани

Протестното автошествие в Хасково потегли с полицейски предупредителни протоколи. Недоволни от социално-икономическия живот в страната се събраха на паркинга до стадион “Хасково”, където бяха посрещнати от служителите на МВР. Всички водачи поименно бяха предупредени писмено срещу представяне на документ за самоличност. Униформените припомниха на протестиращите да спазват Закона за движение по пътищата и да не нарушават обществения ред. Припомниха им също, че безразборното използване на клаксон е нарушение.

Така колона от автомобили на протестиращите се отправи към булевард Илинден”, продължи по булевард “Васил Левски” към детелината в Орфей и през булевард “Раковски” се върна до стадиона.

От МВР бяха осигурили патрули по възловите кръстовища в града, през които премина автошествието.Протестиращи за по-добър стандарт на живот отново се събраха на площад "Свобода" в Хасково. Сред недоволстващите бе юристът от София Росен Миленов. На микрофон той подробно разясни мотивите си за провеждане на 3 референдума. Първият е за реално участие на народа в управлението на държавата, вторият - за честни избори и мажоритарна система, а третият - за спиране на грабежа и кадруването от политиците и съд за незаконно обогатяване.

Протестиращите предвиждат и 3 граждански инициативи. Първата е свикване на Велико народно събрание и приемането на няколко предложения, втората - въвеждане на необлагаем минимум от 800 лв. за всички работещи, увеличаване на минималната пенсия на 300 лв. и индексиране на всички останали пенсии с 35 на сто, а третата - обвързване размера на работната заплата на народните представители с три минимални брутни работни заплати (МРЗ за 2019 г. е 560 лв.) и премахване на всички полагащи им се допълнителни суми и привилегии.

Исканията са внесени до президентството и до Министерския съвет. Описани са и в специално създадена страница във фейсбук: "Референдуми за справедливост" и в сайт: "dogovorat.com", казаха недоволстващи от Хасково.

Facebook logo
Бъдете с нас и във