Параграф22 Daily

§22 Новини

Червените тоги искат 20 000 лев гаранция от Елена Йончева

Ден след като от централата на „Позитано“ 20 изтече новината, че депутатът от БСП за България Елена Йончева е обвинена в пране на пари от фалиралата КТБ, от прокуратурата съобщиха, че престъплението тя е извършила по разпореждане на организирана престъпна група. Йончева е на свобода срещу паричната гаранция от 20 000 лева.

Става дума за пране на пари в размер на 330 хил. евро. Периодът е юни 2012 – ноември 2014 г. Според съобщението на прокуратурата Йончева е имала помагач – лице с инициали Б.М. От държавното обвинение се оплакват, че призоваването на Йончева е започнало на 11 януари и няколко пъти без резултат, а до явяването й вчера в Специализираното следствие се е стигнало със съдействието на МВР.

Разследването срещу Елена Йончева е едно от разклоненията на мегаделото „КТБ“, което продължава да се гледа засега само с изчитане на обвинителния акт.

Един от адвокатите – този на банкера Цветан Василев – Константин Симеонов, нарече прокурорските действия по отношение на Елена Йончева „политически игри“: Бих го коментирал като мачкане на политически опонент, защото тя доста неща разказа за региона, в който тя е избрана, и помните битката, която се водеше с ваклото агънце на ГЕРБ Делян Добрев".

"Наблюдаващият прокурор е този, който подписвайки се под обвинителния акт, гарантира, че съобразно своето вътрешно убеждение е решил дали спрямо дадено обвиняемо лице има достатъчно доказателства" – така отговори на критиките на адвокат Симеонов прокурор Антоанета Софрониева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във