Параграф22 Daily

§22 Новини

Четири години и половина затвор при общ режим и 8000 лева глоба е наказанието на Анита Желева

53-годишната Анита Желева, предадена на съд от Окръжната прокуратура във Варна за причиняване по непредпазливост на смъртта на съпруга й Николай Димов и предложен подкуп на полицейски служител в размер на 30 000 евро, беше призната за виновна от състав на Варненския окръжен съд.

За престъплението по член 122, ал. 1 от НК, извършено на 14 август 2016 г. по време на експеримент за сила и с кабелни стяжки /свински опашки/ в апартамента на Желева, които Димов трябвало да скъса, съдът й наложи наказание 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ затворнически режим. За предложения подкуп на полицейския служител, за да не извърши действия по служба, тя бе осъдена на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи при общ режим, като с присъдата си Варненският окръжен съд й наложи и глоба в размер на 8000 лева. Така от двете наказания съдът й наложи по-тежкото, а именно 4 години и половина затвор.

Предявеният граждански иск от майката на починалия Николай Димов в размер на 300 000 лева бе одобрен от съда наполовина. В тежест на осъдената Желева са и направените разноски по делото.

До присъдата се стигна, след като подсъдимата се отказа от разглеждане на делото срещу нея при условията на съкратено съдебно следствие, както премина съдебното следствие при първото разглеждане във Варненския окръжен съд. Тогава състав на Варненския окръжен съд наложи на Анита Желева общо наказание 3 години лишаване от свобода.

През април тази година обаче Апелативният съд във Варна отмени 3-годишната присъда и делото срещу 53-годишната Анита бе върнато за разглеждане отново на първата съдебна инстанция.

Присъдата на Варненския окръжен съд, която беше произнесена късно следобед на 23 октомври 2017 г., подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във