Параграф22 Daily

§22 Новини

Четирима подсъдими, предадени на съд за телефонна измама за 76 000 лева, с ефективни наказания, непълнолетният им съучастник с условна присъда

 Предадените на съд по обвинителен акт на Районната прокуратура в Търговище петима подсъдими за телефонна измама за 76 000 лева бяха осъдени днес, 19 юли 2018 г., от състав на Търговищкия районен съд. По време на заседанието подсъдимите поискаха делото срещу тях да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие.

Христо В. получи наказание лишаване от свобода за срок 2 години и 8 месеца, съучастникът му Силвестър П. бе осъден на 2 години и 4 месеца затвор, Йордан П. – на 2 години и 2 месеца лишаване от свобода, а Атанас В. за деянието ще търпи наказание 2 години лишаване от свобода. Непълнолетният Никола Р., използван от съучастниците си като муле за вземане на парите от измамата, бе осъден на 1 година лишаване от свобода, чието изтърпяване съдът отложи с 3-годишен изпитателен срок.

Телефонната измама, която е в големи размери, бе извършена на 19 януари тази година в Търговище след предварителен сговор между подсъдимите. Силвестър и Йордан са действали като извършители с непълнолетния. Христо и Атанас били подбудители и помагачи в измамата по схемата съдействие на полицията при полицейска операция, като въвели в заблуждение жена, която изтеглила сумата от банковата си сметка и в торба оставила парите на детска площадка по указание на мним полицейски служител.

Действията на измамниците били в полезрението на полицията, която разполагала с оперативна информация за предстоящото извършване на крупна измама. На мястото, където била оставена торбата със 76 000 лева, се появил непълнолетният, който ги взел. След преследване парите били иззети от Никола, който бил задържан.

Съдът потвърди вчера и мерките за неотклонение на петимата. Непълнолетният остава под надзора на родителите си, Йордан П. – с определената от съда парична гаранция в размер на 10 000 лева, а останалите трима вече са преведени в плевенския затвор.

Присъдата на Районният съд в Търговище подлежи на обжалване и протест пред Търговищкия окръжен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във