Параграф22 Daily

§22 Новини

Членове на ВСС се срещнаха с главния прокурор на Словения

Членове на Висшия съдебен съвет посрещнаха днес делегация, водена от Драго Шкета – главен прокурор на Република Словения. В срещата участваха Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, Даниела Машева – говорител на Прокурорската колегия и председател на Комисията по атестирането и конкурсите към ПК, Светлана Бошнакова – председател на Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с Инспектората към ВСС“ към ПК, Ася Петрова – заместник на главния прокурор при Върховна административна прокуратура и Малина Александрова – директор на дирекция „Публична комуникация“ в Администрацията на главния прокурор.

В състава на словенската делегация са Хари Фурлан – ръководител на Специализираната прокуратура, върховен прокурор, Лука Молик от Специализираната прокуратура и Анита Ветерник – прокурор към Администрацията на главния прокурор на Словения. Визитата във ВСС е в рамките на официалното посещение у нас на водената от главния прокурор на Република Словения делегация.

Боян Магдалинчев – представляващ ВСС приветства гостите и представи структурата, правомощията и функциите на Съвета като орган, който отстоява независимостта на съдебната власт. Той акцентира на значението на преструктурирането на ВСС в Пленум, Съдийска и Прокурорска колегия, осигуряващо независимост в кадровото развитие на съдиите, прокурорите и следователите. Посочен бе новият начин на избиране на членовете на ВСС от професионалната квота чрез пряк вот на всички магистрати, както и на представителите на Народното събрание с квалифицирано мнозинство. Обсъдени бяха конкурсното начало в кадровото израстване на магистратите. Коментирана бе работата на комисиите към Пленума и към Колегиите на ВСС, като особено внимание бе обърнато на атестирането и дисциплинарната отговорност на магистратите.

Главният прокурор на Словения запозна членовете на ВСС с дейността на техните Държавен прокурорски съвет и Държавен съдийски съвет, които са отделни органи. Г-н Шкета съобщи, че общият брой на прокурорите в Словения е 219, като всички те имат постоянен мандат и имат право да работят до 70 години. Посочено бе, че всички словенски прокурори се атестират на три години, като при негативна оценка магистратът се отстранява от длъжност. Представена бе тяхната дисциплинарна практика, осъществявана от независими от Държавния прокурорски и Държавния съдийски съвет комисии. Гостите проявиха интерес към възможностите за повишаване на професионалната квалификация на българските магистрати, как магистратите могат да преминат от съдийска към прокурорска длъжност и обратно.

В края на срещата Боян Магдалинчев - представляващ ВСС, връчи на гостите плакет на Глаголицата, създадена от Константин Кирил Философ през 862 година, която е била разпространена сред всички славянски народи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във