Параграф22 Daily

§22 Новини

ЦИК няма да проверява сигнали за грешни протоколи, съобщи говорителят на комисията

ЦИК няма да проверява и няма да излиза с решение във връзка с многобройните сбъркани и дописани протоколи от първия тур на изборите, Това съобщи говорителят на комисия Александър Андреев пред вестник "Сега". Проверка кой, кога и защо е променял данните в протоколите ще има само на онези места, в които резултатите бъдат обжалвани в съда.

"В правомощията на ЦИК е да препрати всички жалби и сигнали до съответния компетентен орган - Върховния административен съд. Ние вече сме направили това със сигналите на първия тур и продължаваме да го правим с тези от втория. ЦИК няма да разглежда и да се произнася по всеки отделен протокол", коментира Андреев.

След като през миналата седмица ЦИК изнесе на сайта си сканираните протоколи от първия тур, в социалните мрежи заваляха сигнали за неотчетени преференции. Във Facebook се появиха стотици факсимилета от протоколи със стряскащи несъответствия в броя на бюлетините, с многократни поправки, без съответния подпис, със задрасквания. Преди дни Общественият съвет към ЦИК, който наблюдава работата на различните избирателни комисии, коментира, че "няма общ стандарт за ОИК за регистрация и отговор на жалби и сигнали" и че "липсва отговор на многото подадени жалби и сигнали за нарушения в изборния ден и тяхното движение не може да се проследи". Преди дни вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаряше за провеждането на отминалия вот, призова гражданите, които не откриват преференциите си в протоколите, да съдят избирателните комисии.

Този вот отбеляза и рекорд по недействителни бюлетини - над 460 000 при гласуването за общински листи. Две са основните грешки - избирателите масово са объркали начина, по който се отбелязва преференцията. Втората причина е, че ако избирател върне празна бюлетина, комисията я брои за недействителна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във