Параграф22 Daily

§22 Новини

CNN: Саудитска Арабия заплашва Обама с продажба на финансови активи за стотици милиарди

Саудитска Арабия заплашва администрацията на президента на САЩ да разпродаде американски активи на стойност 750 милиарда долара. Целта на Рияд е да накара Обама да попречи Конгресът на САЩ да одобри законопроект, позволяващ американски съдилища да съдят саудитското правителство за причастност към терористичните атаки на 11 септември 2001, съобщава CNN, цитирана от ТАСС.

Според информация на телевизията представители на Пентагона и на държавния департамент провели поверително няколко срещи с членове на американския Конгрес и ги предупредили за извънредно тежките икономически и финансови последствия от подобен законопроект. Одобряването му би позволило запориране на банкови сметки и на други активи на Саудитска Арабия на територията на САЩ. За това при появата на реална заплаха Рияд щял просто да разпродаде тези активи, включващи американски ценни книжа.

За това администрацията на Обама била предупредена от външния министър на саудитското кралство Адел ал Джубейр при визитата му във Вашингтон миналия месец, уточнява Си Ен Ен. ТВ каналът Fox news пък допълва, че в следващите 60 дни президентът на САЩ щял да нареди да се вдигне грифа строго секретно върху 28 страници от заключението на разследването на терористичните актове на 11 септември 2001, където вероятно се съдържали сведения за връзка на Саудитска Арабия с атаките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във