Параграф22 Daily

§22 Новини

Daily Sabah: Атаката в Сомалия е била насочена срещу турска военна база, твърди източник от разузнавателна служба

Първоначалната цел на една от най-смъртоносните атаки в историята на Сомалия, извършена през миналия уикенд, е била новооткритата край Могадишу турска военна база. Това твърди високопоставен представител на сомалийското разузнаване, съобщава вестник Daily Sabah. Съгласно разкритията му, събраната информация от службите на африканската държава показват, че зареденият с експлозиви камион е трябвало да удари турската военна база край сомалийската столица.

„Тази база е най-стратегическата цел за тях. Тя ще създаде организирана армия и те ще трябва предварително да я унищожат", твърди източникът в изявление за радио Voice of America. Източникът добави, че преди атаката, Националната агенция за разузнаване и сигурност e получила информация, че терористичната групировка „Ал Шабаб" планира удар в турската база.

Агенция „Фокус“ припомня:
Турция откри най-голямата си международна военна база за обучение в сомалийската столица Могадишу на 30 септември, като укрепи връзките си с нестабилната, но стратегическа важна мюсюлманска държава и установи присъствие в Източна Африка.

Очаква се в нея да бъдат обучени около 10 хил. военнослужещи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във