Параграф22 Daily

§22 Новини

Дали все пак "Кварцверке" осъди в Лондон Иво Прокопиев на 2 млн. евро глоба заради сделката "Каолин"?

Немският промишлен гигант "Кварцверке" е спечелил дело в Международния арбитражен съд в Лондон срещу скандалния български бизнесмен Иво Прокопиев.

Арбитражът е присъдил Прокопиев и компанията му "Алфа финанс холдинг" да платят на "Кварцверке" 2 милиона евро неустойка. Глобата идва, след като немците подадоха жалба срещу "Алфа" заради приватизацията на възловото предприятие "Каолин", което купиха от Прокопиев през 2013 г.

При сделката от "Алфа финанс" декларират наличност на каолинов пясък за 12 милиона евро, които по-късно се оказва, че липсват реално от складовете, съобщава Блиц.

Достоверен източник потвърди пред столична медия за спора с Прокопиев, който през пролетта на 2013 г. бе продал предприятието на германската компания. Делото за арбитража в Лондон обаче бе държано в деликатно мълчание в София, за да не се влияе на изхода на процеса. За делото в Лондон бяха информирани и висши представители на изпълнителната власт в България.

Вчера Прокопиев - главен изпълнителен директор на “Алфа финанс холдинг”, обяви пред “24 часа”, че фирмата му е постигнала споразумение с германската страна по всички въпроси и между страните нямало отворени нито съдебни, нито арбитражни спорове.

От “Каолин” АД - дъщерното дружество на Qwarzwerke, категорично отказаха коментар по тази тема.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във