Параграф22 Daily

§22 Новини

Данаил Кирилов не може да бъде гарант за качествена съдебна реформа, смятат от БСП

Номинацията на Данаил Кирилов за министър на правосъдието е лоша новина, коментира заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков на пресконференция в централата на партията. По думите му това е ясен знак, че правителството няма нито идея, нито желание да преодолее проблемите в съдебната система.

"Данаил Кирилов не може да бъде гарант за качествена съдебна реформа, всъщност той е точно обратното", коментира Зарков. Той посочи, че в последните две години Кирилов е демонстрирал всички лоши практики на законодателството - погазване на правилника, на всички правила за обществено обсъждане, налагане на мнение, неспособност да чуе какъвто и да е различен аргумент дори и от експерти и всичко това комбинирано с почти нечовешка целеустременост да изпълнява всяка прищявка на своите политически опекуни. Тази целеустременост го вкарваше непрекъснато в бутафорни ситуации, в които един ден убедено твърдеше едно, а на следващия ден още по-убедено защитаваше обратната теза, коментира Зарков.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" посочи, че днес премиерът е номинирал Кирилов за министър на правосъдието, като му е дал задача да направи така, че общинските съветници да бъдат в обхвата на антикорупционния закон. Именно Кирилов е вносител на предложенията, с които общинските съветници се изваждат от този обхват, отбеляза той. Не мога да се сетя за законодателен скандал в последните две години, в който Данаил Кирилов да не е лично замесен, и тази номинация на премиера Борисов е толкова скандална, толкова абсурдна, че граничи с провокация, коментира още Зарков.

Водачът на листата на "БСП за България" за евроизборите Елена Йончева коментира, че пред Европа и ЕС правителството на Борисов вече има свое официално лице на корупцията. Тя отбеляза, че влиятелният немски ежедневник "Щутгартер цайтунг" е излязъл със статия със заглавие "Корупцията в България" и със снимка на Цветан Цветанов, в която пишело, че Цветанов е най-известният търсач на изгодни сделки в България, който изглежда неизмъчван от угризения на съвестта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във